Compositie & Vormgeving in de Fotografie & Kunst
e-mail
  • Home
  • Theorie
  • Cursusboek
  • English
  • About + Links
  • Contact
Het Cursusboek Compositie & Vormgeving in de Fotografie & Kunst is ook los te bestellen voor mensen die de cursus niet kunnen volgen. Inhoudsopgave: zie de PDF rechts: 
​Bestellen:
Maak € 39,95 over op rek. NL.52.INGB.000.3604089 t.n.v. E. Westhoff o.v.v. "Cursusboek Compositie", met vermelding van uw naam en adres. Stuur een e-mail naar info@edwinwesthoff.nl waarin staat dat u de betaling heeft verricht. Het boek wordt dan naar u opgestuurd per post. Let op: cursisten krijgen korting, mail voor de actuele prijs.
inhoudsopg_augustus_2019.pdf
File Size: 97 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

Voorbeelden van pagina's uit het cursusboek
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
​
Pagina 45-46 uit hoofdstuk 5: "De kijkrichting":
5.2. De kijkrichting door de afbeelding: van linksboven naar rechtsonder
 
Mensen kijken op bepaalde manieren door een afbeelding, die o.a. veroorzaakt worden door de leesrichting. Dit is onderzocht door o.a. Zwaan en Hendrika van der Meer. Zwaan heeft een proefschrift heeft geschreven voor de Universiteit van Utrecht, genaamd: “Links en rechts in de waarneming en beleving”. Hij heeft studenten in Nederland en Israël onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de manier van kijken door afbeeldingen zijn basis heeft in de manier waarop wij teksten lezen. Mensen die met Hebreeuws of Japanse teksten zijn opgegroeid, kijken anders door afbeeldingen dan mensen die van links naar rechts lezen, zoals meestal  gebruikelijk is in Europa en Amerika. Tevens heeft hij ontdekt dat een mogelijke dominantie van de rechter of linker hersenhelft, of rechts- of linkshandigheid, geen rol speelt bij het bekijken van afbeeldingen. Omdat de richting van het bekijken van afbeeldingen veel consequenties heeft voor de interpretatie van die afbeeldingen, heb ik op het titelblad van dit cursusboek vermeld: “Dit cursusboek is geschreven voor mensen die van links naar rechts lezen.” Ook door andere wetenschappers is onderzoek gedaan naar de kijkrichting door afbeeldingen. Hieruit komt hetzelfde beeld naar voren: mensen die van links naar rechts lezen (en van boven naar beneden), kijken van linksboven naar rechtsonder door afbeeldingen. Mensen die met Arabisch zijn opgegroeid, kijken echter van rechtsboven naar linksonder door afbeeldingen, evenals mensen die van jongs af Hebreeuws hebben gelezen. Iemand die op een foto of schilderij naar rechts loopt of kijkt, is gericht op de toekomst. Voor Arabische en Joodse mensen is dit echter het verleden omdat zij van rechts naar links door afbeeldingen kijken.

5.2.1. De symboliek van rechts en links
 
De symboliek van rechts en links is geheel het gevolg van de boven omschreven kijkrichting van afbeeldingen als gevolg van de leesrichting. Mensen die niet van links naar rechts lezen, dienen onderstaande paragraaf dus voor zichzelf te corrigeren: wanneer je van rechts naar links leest, moet je de symboliek omdraaien: rechts is links en links is rechts. Enkele conclusies uit het onderzoek van Zwaan, die relevant zijn voor compositie in de fotografie en kunst:  
  • Het linker deel van een afbeelding wordt scherper waargenomen dan het rechter deel.
  • Dingen links op de afbeelding lijken dichterbij, rechts verder weg.
  • Links heeft de symboliek van het zelf en het verleden.
  • Rechts heeft de symboliek van de ander en de toekomst.
  • De primaire zone die we bekijken bevindt zich links in de afbeelding.
  • Wanneer we zeer kort een afbeeldingen bekijken, zien we links meer objecten dan rechts.
  • Wanneer mensen een titel van het schilderij dat ze bekijken moeten verzinnen, kiezen ze een titel dat verband heeft met wat er links op het schilderij gebeurt.
  • Naar rechts lopende bewegingen zijn natuurlijker, naar links lopende bewegingen zijn ongemakkelijker, maar ook expressiever en krachtiger.
  • Is de beweging in de afbeelding ambivalent, dan kiest men voor een beweging naar rechts.
  • Rechts heeft de symboliek van verte, openheid en ruimte.
Foto
Foto
Foto: Edwin Westhoff
Op de originele foto van de boulevard van St. Jean de Monts in Frankrijk zien we een telefooncel rechts in beeld. Omdat de rechter helft "onbelangrijk" is, vormt de telefooncel de voorgrond, en geeft de foto diepte. In de hoek rechtsonder zien we een lijn (van het muurtje met de witte bovenkant), die de foto in loopt en deel uit maakt van het lineair perspectief, samen met de linker kant van het voetpad.
Op de gespiegelde foto boven staat de telefooncel links, en wordt daardoor het hoofdonderwerp omdat het linker deel "belangrijk" is. Dit was niet de bedoeling: de telefooncel moest alleen diepte geven en de foto interessanter maken. De hoek rechtsonder is hier niet afgesloten zodat we de foto uitkijken (niet terug de foto in kijken). Twee fouten dus.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
​

Pagina 78 uit hoofdstuk 7: "Lijnen":
de kleine parasols: onderwerpen bovenin de foto lijken groter dan onderin de foto. De parasols zijn kleine verticale lijnen die de horizon kruisen; dit geeft de nodige diepte in de foto. Wanneer de parasols onder de horizon zouden vallen, zou er geen diepte in de foto zitten en zou de foto bovendien in twee helften verdeeld kunnen worden, zonder verband tussen beide helften (want er zijn dan geen verbindende elementen die in beide helften zichtbaar zijn). Verticale lijnen die de horizon kruisen zijn meestal makkelijk te bereiken door een iets lager camerastandpunt te nemen.
 
8.4. Conclusie (en combinatie van) verticale en horizontale lijnen
 
  • de horizontale lijn is een passieve, rustende lijn;
  • de verticale lijn is een actieve, bewegende lijn;
  • verticale en horizontale lijnen zijn parallel aan de kaderranden en zijn daarom statisch;
  • hoe langer en sterker de lijn, en hoe dichter bij de kaderrand, hoe statischer de foto;
  • verticale en horizontale lijnen ondersteunen zichzelf, dus zullen in principe niet omvallen;
  • een horizonlijn kunnen we doorbreken met verticale elementen om diepte te krijgen;
  • verticale en horizontale lijnen kunnen een foto in twee delen opsplitsen wanneer er geen elementen zijn die deze lijnen kruisen (en beide helften verbinden);
  • wanneer een horizontale lijn aan één kant vast zit aan het kader, kunnen we aan de andere kant een klein verticaal element plaatsen voor het evenwicht;
  • de horizontale lijn lijkt op de horizon en is daarom een natuurlijk gegeven, en loopt niet op een storende manier de foto uit;
  • de verticale lijn kan storend de foto uit lopen;
  • delen van gebogen lijnen kunnen aan de rand van het kader verticaal worden, en kunnen daardoor storend de foto uit lopen;
  • verticale lijnen in een horizontale foto zorgen voor een spannende balans;
  • horizontale lijnen in een verticale foto geven evenwicht en diepte.
 
8.5. De diagonale lijn
 
Diagonale lijnen zijn het meest dynamisch. Dit komt omdat diagonale lijnen niet parallel lopen met de randen van de foto en ten tweede omdat de diagonale lijn wel naar de hoeken loopt. Er zit dus beweging in, maar de beweging wordt weer enigszins teniet gedaan wanneer de diagonale lijn exact in de hoek eindigt. De lijn moet bij voorkeur iets naast de hoek eindigen. Lijnen die naar één hoek lopen, maar niet naar de andere hoek, noemen we ook diagonaal. Dus in principe zijn alle lijnen diagonaal die naar een hoek toe lopen.
edit.
Foto

​Bij de foto van de Erasmusbrug (fig.8.13) zien we dat er een aantal lijnen linksboven door de hoek lopen. Linksonder zijn er ook een paar lijnen en rechtsonder een enkele lijn. Alle lijnen eindigen iets naast de hoek of zijn verspreid over een hoek. De brug is van zichzelf al zo stabiel, dat we moeten voorkomen om de lijnen verticaal of horizontaal te maken, dan wordt het echt een stalen kolos zonder dynamiek.
 
​
​fig. 8.13.  foto: Edwin Westhoff
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
​

Powered by Create your own unique website with customizable templates.